Den 7 april är det premiär på C More för den fjärde och sista av de helt nya Beck-filmerna. Dessutom har det gått 20 år sedan vi fick lära känna Peter Haber i rollen som svenskarnas favoritpolis. Det vill vi fira med trivia, klipp och annan spännande Beck-kuriosa. Håll tillgodo!

Dela
Fakta #8

Greedy bitch

Alex Beijers (Jennie Silfverhjelm) inte alltid så medgörliga bror Paul, som spelas av Snabba cash-stjärnan Joel Spira, gör entré i Djävulens advokat. Han har inte direkt några trevliga ord att säga sin syster.

Se klippet
Fakta #12

Brazilian

Ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går för ett skämt i konferensrummet. Oskar får ett par stela blickar när han drar ett skämt för långt och önskar nog att han hellre varit tyst. Streama Utan uppsåt här!

Fakta #9

Alex första dag

Nya gruppchefen Alexs första dag börjar med en obekväm hissfärd tillsammans med Steinar som är allt annat än glad för hennes nya jobb. Ett position han själv hade velat ha. Streama Utan uppsåt här!

Dela
Fakta #20

Martin Beck – Med E

Pensionärlivet kanske inte var så mycket för Martin Beck, men att vara tillbaka på polisstationen blir återigen en frustration när han måste förklara vem han är. Streama Den tunna isen här!

Se klippet
Dela
Fakta #13

Bumerang

Alla verkar inte vara överlyckliga över att ha Martin Beck tillbaka. Men vi vet ju faktiskt sen en tid tillbaka att Klas Fredén inte är det roligaste personen att ha och göra med. Streama Den tunna isen här!

Se klippet
Fakta #10

Grannen som actionfigur!

Har du någonsin undrat hur Grannen skulle se ut som actionfigur? Nu har vi svaret, och det kan ju inte bli bättre!

Fakta #32

En trogen Granne

Grannen kommer på en riktigt smart lösning för att se till så att han inte missar när hans favorit-granne Beck kommer hem! Streama Ditt eget blod här!

Fakta #1

”Du har slutat”

Är livet som pensionär för händelselöst för Martin Beck? Kan han hålla sig borta från jobbet som kriminalare? Streama Ditt eget blod här!

Dela
Fakta #35

3 420 minuter

Visste du att det är så många minuter Beckfilm Peter Haber medverkat i – det vill säga 57 timmar. Planerar du ett Beck-maraton får du alltså boka cirka 2, 5 dygn. Utan sömn!

Dela
Fakta #5

Beck – Arvet

Nej, någon sådan Beck-titel finns inte. Men flera skådespelare har ärvt rollen som Martin Beck. Peter Haber har inte alltid spelat karaktären, men har med sina 20 år haft rollen överlägset längst. Innan Peter Habers tid gestaltades Martin Beck av Gösta Ekman (1993 – 1994) och i den första fristående filmen om Martin Beck (1967) spelade Kave Hjelm rollen, därefter Carl-Gustaf Lindstedt (1976). Det har även gjorts utländska tolkningar, där skådespelarna Derek Jacobi (Storbritannien) och Jan Decleir (Belgien) spelat Martin Beck.

Dela
Fakta #33

Best of Grannen!

Vi får inte nog av Grannen, som egentligen heter Valdemar. Klicka på play för att återuppleva det bästa av mannen som gav ”Skaru ha en stänkare” ett ansikte!

Se klippet
Fakta #15

Peter Haber om Martin Beck

”Det är en bra karl”. Se en av de första intervjuerna där Peter Haber själv berättar vad han tycker om sin karaktär Martin Beck.

Dela
Fakta #30

Från skådespelare till manusförfattare och regissör

Kommer du ihåg karaktären Nick? Han spelades av mångsidige Mårten Klingberg i Beckfilm 9 till 16. Visste du att han även arbetar bakom kameran? I sitt arbete som både manusförfattare och regissör har han bidragit till flera av de senare Beckfilmerna.

Fakta #4

Filmomslag genom tiderna

Mycket har förändrats sedan Peter Haber för första gången trädde in i rollen som Martin Beck i Lockpojken. Något som förändras för varje film är omslagen. Tryck på play och se alla 34, från den första filmen till den Sista dagen. Under 2018 utökas samlingen med ytterligare 4 nya omslag. Streama alla Beck-filmer med Peter Haber här!

Dela
Fakta #25

Hej Steinar!

Karismatiske Steinar Hovland, som spelas av den norska Game of Thrones-stjärnan Kristofer Hivju, gör entré i Steinar. Enligt Martin Becks chef, Klas Fredén, är Hovland en av Oslos bästa mordutredare och visar sig även vara raka motsatsen till Gunvald. Karaktären är löst baserad på Kollberg-figuren från böckerna skapade av Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Streama Steinar här!

Dela
Fakta #28

Skaparna av Martin Beck

Visste du att det var författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöö som redan 1965 skapade karaktären Martin Beck i sin kriminalroman Roseanna som var den första romanen av totalt 10 böcker i serien Roman om ett brott.

Fakta #6

Snutkaffe

Vill man ha bättre kaffe på jobbet så får man helt enkelt agera. Den vanligtvis skrupelfria chefen Klas Fredén visar en riktigt generös sida för att hans medarbetare ska få finkaffe istället för snutkaffe!

Dela
Fakta #36

Hurra, hurra, hurra!

Kul att veta är att december verkar vara en månad då stjärnor föds! Dessa tre herrar, födda i skyttens tecken, fyller alla år inom loppet av 8 dagar: Ingvar Hirdwall 5 december, Kristofer Hivju 7 december och Peter Haber 12 december. Grattis!

Dela
Fakta #17

Mårten Klingberg, manus och regi

”För att kunna skriva en kriminalhistoria som är relevant för vår tid behöver man inte bara se vilka samhällsproblem som finns – man måste skärskåda sig själv och omgivningen psykologiskt. Jag har också kontinuerlig kontakt med mordutredare och andra poliser för att bli så trovärdig som möjligt.”

Fakta #40

Exekutive producentens inhopp

Ibland får helt enkelt de som arbetar ”bakom filmen” hoppa in som skådespelare. Se här när den exekutive producenten för TV4 och C More, Niva Westlin Dahl, gör inhopp som skjutjärnsreporter!

Dela
Fakta #16

En extra stor hyllning!

Listan på skådespelare som medverkat i Beckfilmerna är lång. Men de som varit med hela vägen från start, det vill säga under de senaste 20 åren är; Peter Haber (Martin Beck), Rebecka Hemse (Martin Becks dotter, Inger) och Ingvar Hirdwall (Grannen) som alla tre varit med från 1997!

Fakta #34

Debuten

Här får vi se Peter Habers allra första scen som Martin Beck i filmen Lockpojken. Inte visste vi då att vi skulle få följa honom i 20 år. Streama Lockpojken här.

Dela
Fakta #27

Kentlåt eller Beckfilm?

Ibland kan det vara väldigt svårt att skilja på om en titel kommer från en Beckfilm eller en Kentlåt. Testa dina kunskaper genom att göra detta quiz, klicka här!

Dela
Fakta #31

Beck om framtiden

Spår i mörker kom ut 1998 och bryter med den samtidsrealistiska Beck-traditionen och utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid. Filmen skildrar rädslan över de våldsamma dataspelens konsekvenser och påverkan på unga, en het diskussion på den tiden. I filmen sker fasansfulla mord på slumpvis utvalda passagerare i Stockholms tunnelbanesystem och det visar sig att mördarna tagit inspiration från just ett dataspel.

Dela
Fakta #29

Sjukhusmorden

Beck och hans kollegor börjar utreda en rad mystiska händelser som sker på ett sjukhus i Stockholm. Denna utredning kom att bli Gunvald Larssons sista fall.

Dela
Fakta #26

Beck – Vita nätter

En omfattande knarkhärva avslöjas. En av transportörerna skjuts ihjäl under en misslyckad razzia och den mördade visar sig vara Martin Becks egen son Micke. En son som han fick i unga år och inte haft någon närmare kontakt med. Sonens bortgång blir en stark drivkraft för Beck i sitt fortsatta yrke som kriminalkommisarie.

Fakta #22

Grannens dubbelgångare

Missade du när statsminister Stefan Löfven besökte Hellenius Hörna och äntligen fick chans att testa på skådespelaryrket? Han tog sig an rollen som Grannen och visst finns det slående likheter? Klicka på play för att se klippet.

Dela
Fakta #24

Becks lägenhet till salu!

I början av 2017 uppdagades det att Martin Becks lägenhet var till salu. Något du kanske inte vet var att Grannen och Becks balkonger hör till samma lägenhet. Se mer av lägenheten genom att klicka här!

Dela
Fakta #23

Rolf och Cilla Börjlind

Rolf och Cilla Börjlind är ett författarpar men även äkta makar. De är några av Sveriges mest erfarna manusförfattare och har tillsammans skrivit hela 26 Beck-manus. 2012 debuterade de som deckarförfattare med Springfloden.

Dela
Fakta #21

Ett dygn – flera mord

Sista dagen, är speciell på sitt sätt då den utspelar sig under ett enda dygn. Ändå så hinner förövaren begå flera brott och Beckgruppen får en minst sagt hektisk start på sommaren. Sista dagen är den senaste filmen i serien och hade premiär 2 april 2016 på C More. Vill du uppdatera dig inför premiären av Ditt eget blod på nyårsdagen, kolla in Sista dagen!

Fakta #39

Den kompletta rollistan

Att som svensk skådespelare inte ha medverkat i Beck är mer unikt än att man faktiskt har medverkat. Rollistan över dessa 20 år innehåller nämligen 688 skådespelare. Hur många namn känner du igen?

Dela
Fakta #19

Rekord i antal lösta mord?

20 år och många mord senare, med Peter Haber i rollen som Martin Beck. Totalt sägs det att han har löst ca 40 mord under dessa år!

Premiär 7 april!

Den 7 april är det världspremiär för Djävulens advokat – den sista av totalt fyra nya Beckfilmer som alla streamas på C More i vår.

I de nya filmerna går Martin Beck till botten med känslan om den stillsamma pensionärstillvaron verkligen är något för honom samtidigt som Steinar Hovland får en alltmer självklar och central position i gruppen. Konkurrens, familjeproblem och avundsjuka skakar om teamet både på det professionella och det privata planet och utsätter den annars så sammansvetsade Beck-gruppen för stora påfrestningar – samtidigt som svåra brott ska lösas.